Kako so v računalniku shranjene črke?

Naučili smo se že, da so številke v računalniku shranjene v dvojiškem številskem sistemu. Sedaj pa nas zanima, v kaj bi lahko spremenili črke, da bi le te lažje bral računalnik.

Verjetno ste vsi v mlajših letih sestavljali svoje skrivne jezike in si nato dopisovali z vašimi najboljšimi prijatelji. Lahko bi rekli, da so v računalniku črke shranjene v nekem skrivnem jeziku, ki pa je zelo preprost. Preprost pa je zato, ker število 1 predstavlja črko A, število 2 črko B… in tako dalje do števila 25, ki predstavlja črko Ž. Kaj pa presledek? Tudi nanj niso pozabili. Presledek je shranjen pod številko 0.

center

Takole si lahko predstavljamo tabelo, ki povezuje črko z njeno številko.

Pred vami je nekaj nalog, v katerih se boste preiskusili v kodiranju besed in dekodiranju števil.

Naučili smo se, da so številke zapisane v računalniku v dvojiškem sistemu, torej so tudi črke, ki smo jih zgoraj pretvorili v številke zapisane v desetiškem številskem sistemu. Že res, da črko B predstavlja število 2, vednar bi bila 2 v računalniku zapisana, kot 10.

Predstavljaj si, da je Štefan na božič ujet v prostoru s 5 jelkami. Spomnil se je, da so se v šoli učili dvojiškega številskega sistema. Pokušaj razvozlati, kaj ti sporoča Štefan? (ps. odgovor zapiši s tiskanimi črkami)

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja